Sinds medio 2018 zijn wij betrokken bij het opbouwen van hét reisblog voor camperaars: Camper NO-MAD.

Reizen met een camper is vaak anders dan kamperen. Campers worden weliswaar soms gebruikt als gemotoriseerde caravans, de meeste camperaars zijn echter permanent 'op doortocht' en staan dus één of twee nachten op dezelfde plek om vervolgens verder te zwerven. Een camper is meer een huis op wielen. Compleet met toilet en douche. Van alle gemakken voorzien, dus. Het Engelse Motor Home is dus ook een veel betere benaming dan Camper, Kampeerwagen of Kampeerauto omdat Campers dus eigenlijk nauwelijks iets met kamperen van doen hebben. Als alternatieve benaming wordt dan ook wel Zwerfauto gebruikt. Woonwagen gaat weer nèt iets te ver :).

Campers heb je in alle soorten en maten. Van het bekende Volkswagenbusje met klapdak via omgebouwde veachtwagens tot luxe paleizen van enkele tonnen zwaar.

Het aantal campers neemt overal in Europa sterk toe. Het is een groeiende bedrijfstak en aanstormende vorm van toerisme. Veel producten en diensten zijn nog niet afgestemd op deze nieuwe potentiele bron van inkomsten. Momenteel is er veel innovatie bij de camperfabrikanten, maar ook bij leveranciers van veiligheids- en beveiligingsapparatuur. Inbraakalarmen, CCTV camerasystemen, dashcams, drone fabrikanten, en andere foto-niches als action cams en travel cams. Je wilt immers je reizen ook op een kekke manier vastleggen. Gekoppeld daaraan ook een veeltal aan op campers gerichte apps. Alles draait om gewichtbesparing, klein volume en multifunctionaliteit om al deze apparatuur een plek te geven in de beperkte hoeveelheid ruimte en nuttig laadvermogen van de campers.

Het zwervende bestaan op wielen zorgt dus voor een aantal specifieke informatiebehoeften.

Zo is er behoefte aan goede informatie over navigatieapparatuur en -software die speciale funties heeft voor campers. Je wilt immers niet vast komen te staan in een te lage tunnel of te smalle weg. Je wilt ook niet als een vrachtwagen overal omheen gestuurd worden. Je wilt wel weten of die ene bergpas toegankelijk is voor jouw specifieke camper. Andere producten die we testen, vergelijken en beschrijven zijn bij voorbeeld waterzuiveringsproducten, zonne-ovens, brandblusapparaten, etcetera.

Als camperaar heb je ook behoefte om te weten waar je je camper kunt stallen of kunt (laten) wassen. Welke afwijkende verkeersregels er zijn Voor campers in Europa, waar je veilig kunt zwemmen, welke streekproducten waar te verkrijgen zijn, waar je diesel of LPG kunt tanken, enz.

Onderweg kan er natuurlijk ook van alles misgaan. Een lekkage, en stroomstoring of een andere soort panne. Fijn om dan een goede online vraagbaak te hebben.

We hebben speciale aandacht voor veiligheid hebben hiervoor speciaal facebook groep CamperAlertEurope opgericht Het is een onderling alarmeringsforum, waarin bezitters van campers, caravans, tenten en rugzakken elkaar waarschuwen voor gevaren zoals overstromingen, bosbranden, etc. Daarnaast hebben we ook een dicussieplatform over camperveiligheid, genaamd CamperSafety.

En ten slotte vinden we het naast nuttig ook leuk om onze reiservaringen met anderen te delen in de vorm van reisreportages en fotoreportages op ons blog: http://www.no-mad.nl, instagramaccount @camper_no_mad, facebookaccount @CamperNOMAD en twitter @CamperNO_MAD.